Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mensen optimaal laten werken?
Volg de cursus Arbeids- en Organisatiepsychologie.

Wat motiveert mensen? Wat is het verband tussen gebrek aan invloed op het werk en werkstress? Welke werknemers hebben een hoger risico op burn-out? Arbeids- en organisatiepsychologen onderzoeken en adviseren mensen en organisaties.

Ooit weleens gehoord van industriële democratie? Een Braziliaans bedrijf gaf werknemers het recht over alle uitgaven van het bedrijf te beslissen. Het resultaat: 20 jaar lang realiseerde het bedrijf jaarlijks een omzetstijging van 25 procent. Een internetbedrijf in de Verenigde Staten met een beurswaarde van miljarden, laat werknemers 20 procent van de tijd zelf bepalen waaraan ze die tijd besteden. De arbeids- en organisatiepsycholoog onderzoekt waarom en onder welke omstandigheden industriële democratie werkt.

Arbeidspsychologie
Arbeidspsychologen onderzoeken de relatie tussen werkkenmerken (zoals werkdruk, afwisseling en zelfstandigheid), welzijn en functioneren van werknemers. Welke werknemers zijn gezond? Hoe vergroot je werkplezier? Leidt meer werkplezier automatisch tot meer rendement?

Organisatiepsychologie
Organisatiepsychologen onderzoeken de relatie tussen werknemers en hun sociale werkomgeving: het bedrijf, de organisatie of de afdeling waar ze werken. Hoe verminder je verzuim? Hoe verzeker je dat medewerkers meer van elkaar leren? Vragen waarop de toegepaste psychologie antwoorden heeft.

Belonen, motiveren en managen
Hoe beloon je mensen? Welke andere vormen van beloning, naast geld, zijn er? Onder welke voorwaarden werkt een financiële beloning en wanneer heeft een financiële beloning geen effect? Op deze vragen hebben arbeids- en organisatiepsychologen een antwoord. Leer vanuit vragen alles over de psychologie van arbeid en organisaties. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen belonen en motiveren? Welke manieren zijn er om mensen te motiveren? Hoe manage je werknemers?

Studieprogramma Arbeids- en Organisatiepsychologie

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Psychologie van de mens
In dit onderdeel staat de psychologie van de mens in de context van arbeid en organisatie centraal. Hoe kan het gedrag van mensen in organisaties beïnvloed worden? Hoe speel je in op de ontwikkelingen binnen een afdeling?

Psychologische achtergrond van het functioneren van mensen
Je leert waarom mensen op een bepaalde wijze functioneren en hoe je hier invloed op uit kunt oefenen. Wat vinden werknemers bijvoorbeeld belangrijk binnen een organisatie, en waar zien zij nog verbeteringspunten?

Motivatie en beloning
We behandelen hoe je mensen kunt motiveren in hun werk. Beloning is hierbij een essentieel onderdeel. Ook bespreken we de verschillende vormen van werk, de verschillende factoren die een rol spelen bij stress en welzijn op het werk en de vormen van leiderschap.

Diploma Arbeids- en Organisatiepsychologie

Je ontvangt het HSA Hogeschool – instituutsdiploma, als je het examen met goed gevolg hebt afgelegd.

Getuigschrift

Een HSA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Studieduur

6 maanden bij een rustig studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Studeer in je eigen tempo – waar je maar wilt.
Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Arbeids- en Organisatiepsychologie uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby’s. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal.
Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Lesgeld

Arbeids- en Organisatiepsychologie
€ 1.895,00
of 6x €345,00

Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. 

Betaalt jouw werkgever mee?
Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

© You cannot copy content of this page © HSA University of Applied Sciences