Beeldcoaching

Als instrument om te leren!

Als je docent bent is het van tijd tot tijd zinvol om te ervaren hoe jij voor de klas staat vanuit een ander perspectief dan dat van jezelf. Hoe reageren leerlingen op jou? Hoe en op welke momenten onderhoud je het contact met leerlingen/studenten, hoe en wanneer verbreek je het contact juist? Welke aanwijzingen, vragen en feedback geef je? Een beeldcoachtraject helpt jou om je verder te ontwikkelen als docent.

Voor docenten die het van tijd tot tijd zinvol vinden om te ervaren hoe zij voor de klas staan vanuit een ander perspectief dan dat van zichzelf. Hoe reageren leerlingen op jou? Hoe en op welke momenten onderhoud je het contact met leerlingen/studenten, hoe en wanneer verbreek je het contact juist? Welke aanwijzingen, vragen en feedback geef je? Een beeldcoachtraject helpt jou om je verder te ontwikkelen als docent.

Tijdens het beeldcoachtraject bestudeer je enkele opnames van jouw lessen aan de hand van een kijkvraag. De beeldcoach die jou daarbij begeleidt kijkt met je mee, geeft je op gepaste momenten feedback en stelt vragen die uitnodigen tot verder doordenken/doorvoelen. De beeldcoach kijkt vanuit communicatie- en didactische modellen naar de les en nodigt je regelmatig uit ‘klein’ te kijken: dat wil zeggen naar enkele momenten in de les, want in een paar seconden kan er zoveel gebeuren. Elk gesprek met je beeldcoach eindig je met een concreet voornemen: dit ga ik doen/uitproberen. Je neemt hierna de tijd om dat uit te proberen, waarna de beeldcoach zelf komt filmen. Hierna volgt er weer een begeleidend gesprek, deze cyclus doorloop je ongeveer 3 keer.

Studieprogramma Beeldcoaching

Het traject start altijd met een intakegesprek: hierin maak je kennis met de beeldcoach. Samen bepaal je of ‘de klik’ er is en verken je het gebied waarin je iets wilt leren. Ook stel je in overleg met de beeldcoach vast wat de eerste ‘kijkvraag’ wordt. Vervolgens komt de beeldcoach op een afgesproken datum-tijd een les filmen . Dit kan ook heel goed online. De beeldcoach zal slechts enkele delen van een les opnemen. Hierna bestuderen zowel jij als de beeldcoach het gemaakte filmmateriaal, onafhankelijk van elkaar, met als leidraad de afgesproken kijkvraag. Daarna vindt het begeleidende gesprek plaats. Deze cyclus van filmen, een coachgesprek en iets uitproberen in de klas kan zich ongeveer 3 keer herhalen.

Diploma Beeldcoaching

Je ontvangt het HSA Hogeschool – instituutsdiploma, als je het examen met goed gevolg hebt afgelegd.

Getuigschrift

Een HSA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Om deel te nemen aan deze opleiding dien je in het bezit te zijn van een hbo-bachelor diploma, bij voorkeur pabo.

Studieduur

  • 1 Traject: met 1 intake en 3 gesprekken, inclusief 1x filmen door beeldcoach, exclusief reizen.
  • 1 Strippenkaart pp: gratis intake en 3 x 3 gesprekken en 2 x filmen door beeldcoach.
  • Reiskosten: max. 1 uur reizen totaal en inclusief: € 75,00 per bezoek op locatie.

    Geen BTW plicht en betaling 100% bij opdracht.

Studiebelasting
De opleiding streeft ernaar het onderwijs zoveel mogelijk te flexibiliseren en studenten de mogelijkheid te geven in eigen tempo en zelfstandig (een deel van) het onderwijs te volgen.

Zelfstudie
Naast de contacttijd besteed je circa 6 tot 12 uur alleen of met medestudenten aan zelfstudie.

Lesdagen
De colleges zijn ingeroosterd op één dag.

Lesgeld

Beeldcoaching
€ 2.795,00

of 5x €595,00

Betaalt jouw werkgever mee?
Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

© You cannot copy content of this page © HSA University of Applied Sciences