Didactisch coachen

Korte en praktische bijscholing voor docenten

Wil je als docent graag het studiesucces van je studenten vergroten? Met de cursus Didactisch coachen versterk je de motivatie en het leerproces van jouw studenten.

Hoe? Door doelen te stellen en verwachtingen uit te spreken. Hiermee hebben jij en je studenten een gezamenlijk vertrekpunt om actief samen te werken. Tijdens deze cursus leer je handige tips en tricks op het bevragen, feedback geven, aanmoedigen en aanwijzingen geven in de klas.

Het maakt voor deze cursus niet uit of je pas begonnen bent met lesgeven of al langer voor de klas staat. De een zal de lesstof ervaren als totaal nieuw, de ander als een frisse kijk op bekende methodiek. Voel jij je al aangesproken? Aarzel dan niet en meld je direct aan. Deze cursus is ook nuttig voor zijinstromers.

Studieprogramma Didactisch coachen

Deze cursus bestaat uit 2 workshops. Tijdens de eerste workshop bepaal je je startpositie ten aanzien van didactisch coachen in de klas. Je doorloopt een proeverij aan methoden van didactisch coachen. Daarnaast leer je hoe je deze vaardigheden koppelt aan activerende didactische werkvormen.

In de tweede workshop ga je actief aan de slag met didactisch coachen. Dit doe je met instructies, werkvormen en beeldmateriaal. Je wisselt voorbeelden van good practice uit met andere deelnemers.

Na deze cursus:

  • Kun je de juiste didactische interventies die bijdragen aan de motivatie van je studenten inzetten;
  • Weet je hoe je studenten activeert en ze in de leerstand zet;
  • Kun je didactisch coachen combineren met passende (digitale) werkvormen;
  • Kun je succesfactoren van didactisch coachen herkenbaar laten terugkomen in je lessen. Dit doe je met klassenmanagement (leiderschap) en diverse werkvormen.

    Je kunt voor een vervolgopleiding kiezen: opleiding Didactisch coachen en/of opleiding Beeldcoach.

Voorwaarden:
Deze cursus gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Je kunt je tot 14 dagen van tevoren afmelden, anders brengen we de kosten alsnog in rekening. We vragen je om met je leidinggevende te bespreken of je op deze data de cursus kunt bijwonen. 

Bij meer dan 10 deelnemers is deze cursus ook incompany mogelijk.

Diploma Didactisch coachen

Je ontvangt het HSA Hogeschool – instituutsdiploma, als je het examen met goed gevolg hebt afgelegd.

Getuigschrift

Een HSA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Om rechtstreeks toegelaten te worden tot een Associate degree-opleiding heb je minimaal een mbo-4 of havo-diploma nodig. Heb je een diploma op mbo-3-niveau, neem dan deel aan het 21+ toelatingsexamen. Studenten met een aanverwant mbo-diploma komen mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen.

Studieduur

2 workshops van 6 uur.

Studiebelasting
De opleiding streeft ernaar het onderwijs zoveel mogelijk te flexibiliseren en studenten de mogelijkheid te geven in eigen tempo en zelfstandig (een deel van) het onderwijs te volgen.

Zelfstudie
Naast de contacttijd besteed je circa 6 tot 12 uur alleen of met medestudenten aan zelfstudie.

Lesdagen
De colleges zijn ingeroosterd op één dag.

Lesgeld

Didactisch coachen
€ 695,00

of 3x €295,00

Betaalt jouw werkgever mee?
Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

© You cannot copy content of this page © HSA University of Applied Sciences