Sportpsychologie en Coaching

Opleiding Sportpsychologie en Coaching: leer meer over de psychologische kant van sportprestaties

Vaak wordt bij sport gekeken naar het verbeteren van de conditie, tactiek, techniek en fitheid, en het optimaal benutten van iemands talent. Doorgaans wordt er helemaal geen of maar weinig aandacht geschonken aan de psychologische training achter sportprestaties. Zonde, want meer focussen op sportpsychologie kan resulteren in betere prestaties.

Tijdens de Sportpsychologie opleiding wordt er daarom uitgebreid aandacht geschonken aan de motivatie, emoties en mentale vaardigheden van sporters.

Sportsituaties bestuderen
Wat gaat er in je hoofd om wanneer je een belangrijke wedstrijd speelt? Hoe bereid je jezelf mentaal voor op een wedstrijd? En als je een coach bent: wat zou je dan tegen een sporter zeggen? Tijdens de opleiding Sportpsychologie en Coaching bestudeer je sportsituaties en theorieën, die je helpen een antwoord te geven op deze én andere vragen die gerelateerd zijn aan sportpsychologie.

Sportpsychologie opleiding als thuisstudie
Wil jij graag álles uit de sporter halen? Wil je sporters motiveren, naar een hoger level brengen en zelfvertrouwen geven? Of ben je zelf sporter en ben je benieuwd hoe jij jezelf mentaal sterker kunt maken en zo betere sportresultaten kunt boeken? Dan is de sportpsychologie opleiding van HSA Hogeschool het perfecte startpunt.

Motiveren, stimuleren en coachen
Deze opleiding is geschikt voor alle trainers, coaches, sporters en andere geïnteresseerden die zich willen verdiepen in de theorie en toepassing van sportpsychologie. Je duikt in het functioneren van de menselijke psyche in sportsituaties.

Na afronding van de Sportpsychologie opleiding ben jij in staat jezelf en andere sporters op een onderbouwde manier te motiveren, stimuleren en coachen.

 

Studieprogramma Sportpsychologie en Coaching

In de opleiding Sportpsychologie en Coaching komen diverse onderwerpen aan bod.

Zo krijg je eerst een inleiding in de sportpsychologie. Vervolgens ga je aan de slag met motivatie. Wat drijft iemand bijvoorbeeld om te stoppen of juist door te gaan met een sport? En waarom willen mensen zo graag presteren?

Tevens ga je dieper in op de relatie tussen emoties en sport, met name specifieke emoties zoals onder andere angst en spanning. Verder komen persoonlijkheid & sport aan bod. Ook wordt ingegaan op focus en aandachtstraining.

Tot slot ga je in deze sportpsychologie opleiding aan de slag met

  • mentale voorstellingen en (complexe) mentale vaardigheden;
  • coaching;
  • teamsport;
  • de keerzijde van sport;
  • derde generatie gedragstherapie.

Over al deze onderwerpen doe je niet alleen theoretische kennis op, maar aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je ook hoe je de theorie kunt toepassen in de sportwereld.

Diploma Sportpsychologie en Coaching

Je ontvangt het HSA Hogeschool – instituutsdiploma, als je het examen met goed gevolg hebt afgelegd.

Getuigschrift

Een HSA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Een specifieke vooropleiding is weliswaar niet vereist, maar de opleiding en het vak vereisen wel een mbo+ – of hbo-denk- en werkniveau. 

Studieduur

9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Studeer in je eigen tempo – waar je maar wilt.
Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Sociale Psychologie uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby’s. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal.
Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Lesgeld

Sportpsychologie en Coaching
€ 895,00
of 6x €175,00

Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. 

Betaalt jouw werkgever mee?
Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

© You cannot copy content of this page © HSA University of Applied Sciences