Preventiemedewerker

Volg de cursus Preventiemedewerker en draag zorg voor de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen je organisatie

Als preventiemedewerker werk je actief aan het bevorderen van de veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Tijdens de opleiding Preventiemedewerker doe je alle kennis op die nodig is, om goed te kunnen functioneren in deze belangrijke functie. 

Wist je dat in Nederland iedere werkgever, met minimaal 25 werknemers in dienst, verplicht is om ten minste één preventiemedewerker aan te stellen? Het volgen van de cursus Preventiemedewerker, vergroot jouw kans op het verkrijgen van een dergelijke functie.

Van het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met Plan van Aanpak tot het adviseren van je leidinggevende over arbeidsveiligheid, arbeidsrisico’s en maatregelen, je kan het allemaal na afronding van deze opleiding Preventiemedewerker.

Cursus voor iedereen

De cursus Preventiemedewerker kan door iedereen worden gevolgd. De opleiding is bijzonder geschikt wanneer jij je wil ontwikkelen tot preventiemedewerker. Maar ook wanneer jij jouw kennis met betrekking tot arbozorg wil opfrissen, is deze opleiding geschikt.

De opleiding is laagdrempelig. Je hebt dus geen specifieke voorkennis nodig voor het volgen van deze opleiding. Preventiemedewerker worden kan iedereen!

Opleiding Preventiemedewerker; van wetgeving tot een Plan van Aanpak

Jij leert alles over het beroep Preventiemedewerker tijdens deze cursus. Preventiemedewerkers ondersteunen werkgevers en collega’s, als interne deskundige, om hen dagelijks een veilige en gezonde werkomgeving te bieden.

Tijdens de cursus Preventiemedewerker doe je kennis op over relevante wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Daarnaast leer je hoe je een RI&E en Plan van Aanpak opstelt. Ook het eenvoudig opstellen van een Taak Risico Analyse (TRA) en Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) komen aan bod.

Tevens komen onderwerpen zoals gevaarlijke stoffen, de arbeidshygiënische strategie, collectieve maatregelen, adviesvaardigheden én meer aan bod tijdens de opleiding.

Naast de uitdagende taken van een preventiemedewerker is het ook een zeer waardevolle functie. Je werkt nauw samen met het management, medewerkers en diverse deskundigen. Als preventiemedewerker voel je de noodzaak om arbeidsongevallen te voorkomen en ziekteverzuim tot een minimum te beperken.

Na afronding van de cursus Preventiemedewerker, kun jij de opgedane kennis succesvol implementeren en vertalen naar je eigen bedrijfssituatie.

Studieprogramma Preventiemedewerker

Tijdens de cursus Preventiemedewerker komen diverse onderwerpen aan bod.
Het studieprogramma bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

  • Arbowet- en regelgeving;
  • Functieprofiel van de preventiemedewerker;
  • RI&E en Plan van Aanpak;
  • Taak Risico Analyse (TRA) en Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA);
  • Werken met collega’s en derden;
  • De praktijk voor en na een arbeidsongeval;
  • Risico’s;
  • Beheersmaatregelen;
  • Communicatie, observatie en inspectie.

Diploma Preventiemedewerker

Je ontvangt het Health & Safety Academy – instituutsdiploma, als je het examen met goed gevolg hebt afgelegd.

Getuigschrift

Een HSA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Studieduur

3 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Studeer in je eigen tempo – waar je maar wilt.

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Sociale Psychologie uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby’s. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Lesgeld

Preventiemedewerker
€ 695,00
of 3x €275,00

Betaalt jouw werkgever mee?
Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

© You cannot copy content of this page © HSA University of Applied Sciences